+38 (099) 383 1414, +38 (097) 977 4400 [email protected]

Різдво в ресторані Гостинного двору Чарда
05
Січ

Різдвяні традиції

6 січня увечері, в Святий вечір, після заходу сонця вся родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Жодне з страв не повинно залишитися недоторканим: кожне потрібно хоч трохи спробувати. Добре, якщо на столі горить свічка – живий вогонь. Головна страва вечері в Святий вечір – кутя. Традиційно її готують із пшениці, але можна використовувати і інші цільні крупи. Крупинки, зерна – це символ людей, склеєних в людство. А в якості клею в куті використовують мед або цукровий сироп. Цією вечерею закінчується строгий Різдвяний піст: 7 cічня всі обмеження знімаються, і можна влаштовувати справжній святковий бенкет в дома або в ресторані.

Кажуть, що на Новий рік в будинках повинно пахнути мандаринами, а в Різдво будинок повинен просочуватися ароматами кориці і ванілі. Тобто без святкової випічки це свято не мислимо.
У Різдво здавна дотримувалися ще однієї традиції: надягали тільки новий одяг. Не чистий, випраний, а саме новий, ще не ношений. Ну, і, звичайно, в цей день була заборона на будь-яку роботу: шити, прати, прибирати (особливо виносити сміття з хати) не можна. Вся їжа повинна бути приготованою заздалегідь.

Гарна традиція, що змушує звернути увагу на себе, приділити час своїм близьким. До речі, в перші дні різдвяного тижня були поширені візити: належало відвідувати рідню і хороших знайомих. Але відвідування їх вдома мало бути саме візитом, а не гостюванням: заходили на 15-20 хвилин, не більше – з привітаннями та побажаннями. В наш час, звичайно, можна обійтися телефонним дзвінком, головне – дати зрозуміти небайдужим тобі людям, що ти їх пам’ятаєш і бажаєш їм найкращого.

Залиште повідомлення