+38 (099) 383 1414, +38 (097) 977 4400 [email protected]

Старий Новий рік
13
Січ

Старий Новий рік! Виникнення свята

Традиція відзначати Старий Новий рік йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря – за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів в 20-21 століттях становить 13 днів.

Старий Новий Рік – це рідкісний історичний феномен, додаткове свято, яке виникло в результаті зміни літочислення. Через ці розбіжності календарів ми відзначаємо два «Нових років» – за старим і новим стилем. Таким чином, в ніч з 13 на 14 січня кожен може дозволити собі «досвяткувати» найулюбленіше свято.

Цікаво, що різниця між Юліанським і Григоріанським календарями збільшується кожне сторіччя, коли число сотень на рік від Різдва Христового не є кратним чотирьом, на один день. Тому з 1 березня 2100 року ця різниця складе 14 днів. А з 2101 року Різдво і Старий Новий рік святкуватимуть на день пізніше.

Сьогодні, з року в рік популярність Старого Нового року зростає, і Україна не є винятком. Все більше людей ставляться до нього, як до самостійного свята, який продовжує чарівність Нового року.

Старий Новий рік відзначають не тільки на території СНД. 13 січня святковий стіл накривають і: Греція, Македонія, Румунія, Сербія, Чорногорія, Швейцарія. А в Алжирі, Марокко і Тунісі його відзначають 11 січня, по берберському календарі, який представляє собою юліанський календар з несуттєвими відмінностями.

Залиште повідомлення